всичко, от което се нуждае вашата градина

Двор

Всичко за вашаият двор

Съвременният човек не само се стреми към красотата, но желае домът му да се отличава с индивидуалност и стил. За щастливците, които имат вила или къща в провинцията, дворът е възможност да реализират стремежа си към хармонична и вдъхновяваща околна среда, отговаряща на техните навици и начин на живот.

Постоянната връзка с природата в неповторимата атмосфера на собствения дом ни зарежда с енергия и оптимизъм,така необходими в днешното забързано ежедневие. Дворът на всяка къща е като визитна картичка, нещо като мост между околната среда и интериора. Именно дизайнът на двора формира първото впечатление, затова трябва да се отнесем подобаващо към неговото изграждане. Той трябва да бъде съобразен с общата концепция на къщата, като я подчертава и допълва. Така например за къща, изградена в съвременен стил с изчистени линии и строг дизайн, ще е най-добре дворът да е решен геометрично- разделен на отделни зони с правоъгълна форма и ясно функционално зониране. За архитектура в средиземноморски стил ще е подходящо дворът да е в пейзажен стил с меки плавни линии– заоблени цветни фигури, пейзажни алеи, кръгли тераси. За селски къщи е подходящ двор, чиито дизайн наподобява естествените условия на дивата природа, като при проектиране на ландшафта се избягват правилни геометрични линии.

Всеки има собствена визия за идеалната градина - едни виждат семпло кътче за сядане, заобиколено от цветни лехи, а за други перфектният заден двор не може да мине без барбекю или люлка.Разбира се, да знаете това, което искате да постигнете е само началото. Успехът на градинският ви дизайн зависи от много фактори,но няколко са основните принципи,спазването на които ще ви помогне да постигнете максимално удовлетворение от труда си:

  • Изработване на подробен план на целия двор- той позволява дългосрочно развитие на пространствата, които могат да се обособяват и разделят постепенно, за да се постигне желания резултат.Необходим е както за хората, които се нанасят в нови домове, където озеленяване на практика не съществува, така и за собственици, решили да обновят дворовете си, внасяйки нови елементи и идеи.
  • Избор на подходяща растителност– това,че едно растение изглежда красиво, не означава, че ще пасне на Вашия двор. То може да бъде неподходящо по различни причини – например, ако обича слънцето, а теренът е твърде сенчест; ако климатичните условия не са подходящи за отглеждането му; ако е твърде претенциозно и изисква много грижи или пък ако е отровно, а в семейството има деца и домашни любимци. Растителността е основния градивен елемент в озеленяването. Тя се използва за обособяване на отделните елементи на двора, за подчертаване или за прикриване на гледки, за оформяне на обеми, за създаване на слънчеви и сенчести зони. Съществен фактор при подбора е и търсенeто на балансирани цветови решения, които подчертават цялостната концепция на двора;
  • Внимание към детайла- желателно е да се стремим към използване на елементи и детайли, които са в един стил и съотвестват на пропорциите на пространството. Например аксесоари, които са прекалено малки (мебели, растения), няма да придадат топлина и уют на мястото и вашият двор ще изглежда прекалено оголен; Струпването на твърде много декоративни елементи в градината също може да се отрази негативно.В повечето случаи е достатъчен един акцент, но поставен на правилното място и подчертан по подходящ начин.
  • Организиране на двора според нуждите на семейството- той трябва преди всичко да отговаря на вашите навици и начин на живот. Много хора оформят екстериора само с мисълта как той ще изглежда, но не и как ще го използват. Така например една дзен-градина би изглеждала чудесно за Вас, но ако имате малки деца или домашни любимци, това не би бил най-добрият избор.Затова помислете предварително за нуждите на всеки един от членовете на семейството си, които ще го използват и тогава решете каква ще е функционалността на двора или на отделните сектори в него. Само в този случай той ще Ви достави истинско удоволствие.
АКО РЕШИТЕ ДА ОПИТАТЕ САМИ

Първо трябва да си зададете въпроса- нуждаете ли се от план на целия двор. В някои случаи (изграждане на нова цветна леха, подмяна на някои растителни видове и др.), това не е необходимо. Но ако сте решили да оформяте двора или градината си, съчетавайки няколко различни елемента (алеи, кътове за отдих, детска площадка, тревни площи и др.), най-добре е да не започвате работата преди да сте направили подробен план. Това се отнася в още по-голяма степен за пространства с по-голяма площ, където безразборното разпределяне на елементите би довело до незадоволителен краен резултат и неоптимално използване на мястото, с което разполагате. За да избегнете разочарованията, най-добре е предварително да решите какво искате да има в двора/градината и да го начертаете върху хартия. Установете границите на имота,разположението на къщата и съотношението между тях, определете разположението на другите елементи- настилки, растения, декорации, екстериорни мебели и др. спрямо размера и формата на пространството, както и според собственото си желание. Тяхната позиция се определя спрямо установените точки и се нанася в мащаб върху милиметрова хартия. След това, спазвайки горепосочените принципи, може да реализирате проекта според времето, с което разполагате и възможностите си.

Озеленяването е динамичен и многостранен процес. В него се работи с жив материал и изисква разнообразни художествени таланти, знание и опит.

АКО РЕШИТЕ ДА СЕ ДОВЕРИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТ

Може да разчитате на атрактивни дизайнерски решения - използване на подходящи цветови схеми; избор на растения с подходяща форма и текстура; създаване на фокусни точки и линии, участващи в изграждането на композицията на всяка добра градина; създаване на тематичен дизайн чрез изграждане на визуално единство; правилно композиране на алейната мрежа и функционално зониране; използване на подходящи архитектурни елементи и декоративни акценти; решаване на проблеми от рода на визуално увеличаване на малкия двор и др. Знайте,че оригиналните дизайнерски идеи не са задължително свързани с използване на скъпи, иновативни технологии и материали. Много често се оказва достатъчно да се погледне по нов начин на пространството, за да се получи ефектен, съвременен дизайн. В замяна на усилията си ще получите място за отмора,срещи и забавления, вдъхновено от вашия стремеж към красота и хармония.

www.zelenaGradina.com
Очаквайте скоро портала за градината и двора. Всичко, от което се нуждае вашата градина.