всичко, от което се нуждае вашата градина

Градина

Интересна информация за вашата градина

Има много неща, които могат да направят домът да изглежда специален. Едно от най-ценните от тях е градината. Градина, оформена с много любов и майсторство, може да Ви накара да се чувствате уютно и комфортно. С повече въображение и с малко усилия скучното пространство пред къщата може да се превърне в приятен кът за отдих на цялото семейство.

Истинският градинар често хвърля много усилия, за да превърне своята градина в произведение на изкуството. Има редица начини това да се постигне. Основното за една добра градина е почвата. Ако я поддържате чиста от плевели, наторена и обеззаразена, то и растенията, които са засадени ще бъдат здрави и ще се развиват нормално. Важно е винаги да бъде наторена и с оптимално водно съдържание.

Цветята с ярки цветове са важен акцент в дизайна на вашата градина. Има различни видове цветя, които могат да се засадят в градината и всяко от тях има своята уникална стойност. Ярко оцветените цветя са много специални. Те могат да създадат на всеки дизайн оптимистично и жизнерадостно звучене.

Има декоративни растения, без които никоя градина не може да се нарече съвременна. Има и растения, без които никой озеленител не може да изгради дворно пространство. А има и растения, които носят основните приходи на градинските центрове. Западната туя е елегантен представител и на трите групи. В какво се крие нейното вълшебство? Безспорно тя олицетворява мечтата на всеки градинар: притежава невероятна красота, поддържа стилен облик и е изключително непретенциозна.

Друго нещо, без което не може една истинска градина това е живия плет. Живите плетове представляват гъсти линейни насаждения от дървета или храсти, които се използват като ограждения и декоративни елементи в ландшафтния дизайн. Те могат да бъдат защитни и декоративни огради. Подходящи са както за пейзажен стил, така и за геометричен подход при оформянето на ландшафта на двора. За тях трябва да се полагат редовни грижи за поддържане и по този начин се създават надеждни и трайни огради.

Алпинеумите или скалните кътове са едни от най-атрактивните елементи на дворното пространство. Алпинеумите и водните площи изискват слънчево местоположение и поради характера на формите си се съчетват много добре в комбинация. Много често алпинеумът е мястото откъдето започва водна каскада или създава декоративен фон за водната площ и растителност.

Парковата или градинска мебел като барбекю, шатра, беседка, маса и столове, градинска люлка и др. трябва да бъдат съобразени стилово със сградата и цялостния облик. Цветята в дворното пространство са неизчерпаема възможност за колоритна декорация.

По света има много и различни видове градини, Всъщност те са толкова различни, колкото сме и ние хората.Градината, разположена пред дома, първа посреща гостите и го представя пред погледа на минувачите.Дори и мястото да е съвсем малко, намерете време да се заемете с планирането и оформлението на тази важна част от градината. Как да я направите едновременно практична и привлекателна така че да съответства на стила на дома и приветливо да посреща гостите? При правилно планиране всичко това е възможно. Ето и някои от най - известните градини в света.

Всички европейски градини имат свой неповторим стил, създаден от типични за района растения. Ето и няколко примера: Във Франция обичат ирис и мак. Френските градини са необичайно разнообразни, доколкото в тази страна съществуват различни климатични зони. И въпреки всичко, когато станене дума за френска градина, не може да не се споменат брадата перуника (Iris barbata) и сънотворния мак (Papaver somniferum), които растат там повсеместно. Във Франция ирис се отглежда от много отдавна. Може да се каже, че от там тръгват "корените" на европейските селекции перунки. Френските специалисти всяка година допълват колекциите с нови сортове. Сънотворният мак расте и цъфти в много частни градини във Франция. Той украсява не само с простите си нежно розови или тъмно червени цветове, по форма наподобяващи чиния, но и с много ефектните сортове с мъхести тъмно розови цветчета.

В Англия колекционират ароматен грах На Британските острови много от градините се оформят в кънтри стил. Носталгичната нотка в този стил олицетворява ароматния грах. Съществуват множество разнообразни сортове от това растение. Те пробуждат у любителите градинари страст към колекциониране.

В Русия харесват дива лоза Невъзможно е да си представим градина в зоните на умерен климат в Русия без дивата лоза (Parthenocissus). Листата на тази студоустойчива лиана през пролетта и лятото имат зелен цвят, а есента придобиват ярко червена окраска. Това прекрасно растение успешно декорира стените на домове и огради. В руските градини има всичко: цветя, треви, зеленчуци, плодни дървета и храсти. За да се отдели, например оградата от цветната леха или мястото за отдих от чужди погледи, често се използват шпалири. Те позволяват да ги покорят не само дивата лоза, но също и патисони, както и едногодишни виещи се растения.

Цветята на Италия – камелия и мимоза Всички считат типични за италианските градини класическите средиземноморски растения – цитруси, маслини и фикус. Камелиите у много туристи предизвикват удивление. Тези привлекателни растения украсяват много градини в Тоскана. Повсеместно в Италия расте и сребриста акация или мимоза (Acacia dealbata) – любим предвестник на пролетта. Обсипаните с жълти цветчета клонки мимомза буквално сияят и се забелязват отдалеч. Такива дървета много живописно изглеждат до червените стени на класически венециански дом.

В Испания са неравнодушни към бугенвилии и хвойна На балкона, до входа на дома, на перваза под прозореца, на решетката на балкона... цветя навсякъде. В градовете растения в саксии и контейнери се разполагат където може. Това изенадва приятно всеки посетител на слънчева Испания. Там могат да се видят композиции, в които лесно съжителстват субтропични и континентални растения. Под короната на голямо дърво фикус пищно растат познатите ни мушката и петунии, редом с бананово дърво или бамбук изразително изглеждат бугенвилии и бръшлян. Хвойнови дървета правят компания на палми, а под тях – хибискуси с различна окраска.

www.zelenaGradina.com
Очаквайте скоро портала за градината и двора. Всичко, от което се нуждае вашата градина.